Лъжата, истината и свободата

Фейсбук, 1 април 2022 г.

Мнозина имат основание да празнуват днешния ден като свой личен и професионален празник. Но малцина биха го припознали и признали – на другите, а още по-малко – на себе си. Лъжата е един от най-древните спътници на човека. Първата искра интелект, пробляснала в мозъка на Homo sapiens е съдържала в себе си възможността или реалността на лъжата. Приемайки лъжата доброволно като свое оръжие, човекът приема способността да създава светове, за които знае, че са илюзорни. Понякога го прави от добро сърце – „благородна лъжа“, но по-често слага „динена кора“ на другите за своя собствена изгода. Мнозина лъжат от потребност да разнообразят живота си, да го направят „по-цветен“, или за да представят себе си в по-добра светлина. Неудовлетвореността от живота и от нашето присъствие в живота е мощен стимул за лъжа, която евфемистично наричаме „фантазия“. По-лошо е обратното – когато лъжем за да се представим като по-слаби, по-уязвими, невинни за неща, за които еднозначно носим вина. Това са лъжи в пряк ущърб на другите.

Нетърпими и ужасяващи са лъжите на силните на деня, с които те крадат живота, възможностите, бъдещето и свободата на обикновените хора. Гнусни са лъжите на империите, на големите насилници, нагло наричащи черното – бяло за да упражняват неистовия си и неудовлетворим нагон за власт. Бисмарк казва, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Днес една насилническа империя води война, в която взаимно се убиват единородни братя. Вождовете на тази империя винаги са били сред най-големите лъжци в света. Властта е винаги силно свързана с лъжата. Защото за да убеди този, над когото властва в правотата на своята власт, властникът рядко подбира ясна граница между истина и лъжа. Организираната манипулация е част от природата на властта.

Освен силните на деня, лъжат и слабите, за да направят живота си по-спокоен, по-приемлив, за да ги оставят „на мира“. Човекът лъже защото разбира, че светът, какъвто е в действителността на неговото съзнание е частично или напълно неприемлив за целите и амбициите, които е поставил в основата на живота си. Но съвкупността на измислените и изречените лъжи създава огромен облак от измама и недоверие, който смазва възможността човекът да върви през един приветлив, отворен и достъпен свят. „Не лъжи“, казва деветата Божия заповед. „Блажени нищите духом“ – дали това се отнася до искрените и до невинните…?

Лъжата ще си отиде от нас тогава, когато човекът придобие – по пътя на своята духовна и интелектуална еволюция – способността да различава безпогрешно истината от лъжата. Тогава животът ще стане може би по-трудно и по-отговорно занятие, но облаците на измамата и разочарованието ще се разсеят – за да изгрее слънцето на истината. „Истината ще ви направи свободни…“, а свободата е в крайна сметка единственото, заради което си струва да живеем.

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s