Трагикомедията на Газпром

Фейсбук, 14 август 2022 г.

https://euronewsbulgaria.com/news/3113/asen-vasilev-ako-gazprom-podade-evtin-gaz–zashto-ne?fbclid=IwAR182wUgN6m4Ocnw2QJYNrp2zjh9SowC99-7RCLa_TylzaDx4jM_LCTDzm8

Заедно със своите стипендианти в българската политика и в българските медии, Газпром понастоящем разиграва трагикомедията „Виждате ли колко е лошо когато нас ни няма“. Както посочва самият Асен Василев – никой не е гонил Газпром от България. Ежедневно компанията е била призовавана да изпълни ангажиментите си по договора с Булгаргаз. Отказът на Газпром не е свързан само с прословутото „плащане в рубли“, което поставя играта с цените на газа изцяло в ръцете на Кремъл. Защото договорът е в долари, а курсът на рублата се определя в Москва.

По-значима цел на руския монополист в прекратяване доставките за България е именно да спаси своя монополен статут в снабдяването на България с газ. За тази цел воденото от руски лобисти българско правителство трябва да отиде и да се „моли“ за газ, а газ ще бъде отпуснат тогава, когато Булгаргаз подпише нов дългосрочен – за десетилетия – договор с руския монополист. Така интерконекторът с Гърция ще остане украшение – по същия начин, по който правителството на Румен Радев от 2021 г. отказа да получи дори договорения азербайджански газ, превръщайки договора с Баку в украшение.

Интересите на Газпром са очевидни – не е нужно да си особено проницателен за да ги проумееш. Още по-прозрачни са интересите на многобройните български лобисти на Газпром – в политиката, в медиите и в корпоративната олигархична система. Да не забравяме, че руският монополист е един от двата ключови източника за захранване на промосковския български елит с рушвети и „стипендии“ за вярна служба. Ако сключим договор с нормален международен доставчик подкупите ще изчезнат – или най-малкото, ще намалеят драстично.

Оттук можете да проследите и цялата отблъскваща трагикомедия в българския публичен живот от последните месеци, която се свежда на практика до оплакване на „доставките от Газпром“. Всичко друго – освен Газпром – е скъпо, ненадеждно и неподходящо по някакъв начин. В хора на оплаквачките се включват и авторитетни гласове от българския бизнес, които също ултимативно искат завръщане на Газпром. Мога да разбера стремежа към възстановена стабилност на бизнес дейностите. Както мога да разбера и факта, че голяма част от българския едър бизнес е част от същия посткомунистически олигархичен елит, който възникна, овладя икономиката и държавата на вълната на съхраненото сътрудничество със „съветските другари“. И събира своите дивиденти от него – до ден днешен.

Пъпната връв на българската олигархия води към Москва и докато тази връв не бъде прерязана, България е осъдена да върви по пътя на най-бедната, периферна и съсипана държава в Европа. Защото масираната корупция е огромен данък върху обществото, който спъва както икономическия растеж, така и социалното и общностно развитие на българската нация. А корупцията е системен феномен на пряката връзка между българската олигархия и постсъветската кремълска олигархия – „вертикала на властта“. Поражението на тази „верикала на властта“ в авантюрата й в Украйна ще бъде и мощно косвено поражение за властовата структура на самата българска олигархия. Трагикомедията с хора на оплаквачките ще продължава. Понастоящем – под президентска диригентска палка. От нас зависи да не допуснем лобистите на Газпром в България да запеят ода на радостта – „Ликуй народе, Газпром се върна…“ Отвратителна история… Вече 33 години – ако не броим предходните 45…

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s