Политически плурализъм и атлантически ценности

Фейсбук, 11 август 2022 г.

В последно време се масовизира една системна манипулация в представянето на културните войни, които Западът води през последните десетилетия. От едната страна са левите либерали, „джендърите“, постхристиянските агностици, радикалните малцинства, глобалистите. От другата – патриотите, защитниците на християнството, защитниците на традиционното семейство и традиционната култура на западния свят. Дотук – добре, фактите потвърждават тези разделения. В тяхното експониране обаче настойчиво се вплита още един нюанс, който е същността на манипулативната теза: Левите либерали и глобалисти са застъпници на „евроатлантическите ценности“, а консерваторите – на „националните ценности“.

Трудно ли е тогава да се сетим, че ако искаш да бъдеш консервативен и традиционалист, ти трябва да бъдеш ПРОТИВ атлантическия свят, срещу сътрудничеството между Европа и Америка, срещу защитата на тези ценности, които Западът отстояваше срещу тоталитарния комунизъм по време на Студената война… Ако не искаш да бъдеш „джендър“, ако не си неолиберал – пазарен фундаменталист и глобалист, значи си против „евроатлантическите ценности“. Избирайте тогава – дали сте с „джендърите“, или сте с Орбан, Ердоган, льо Пен и – разбира се – Путин в лагера на патриотите, на християните, на защитниците на традиционния Запад.

Не, господа! Имате грешка. Евроатлантическите ценности не са нито либерални, нито консервативни в тесния смисъл на думата. Те не са страна в културната война, бушуваща в обществата на Запада. Евроатлантическите ценности са ценности на ЦЕЛИЯ ЗАПАД – и на либералния, и на консервативния. Защото независимо от това дали си прогресист или традиционалист, ако си социализиран в ценностите на Запада, за теб демокрацията е основна ценност. Свободата е основна ценност. Евроатлантическите ценности са ценности за защита на свободата и на демократичното обществено устройство, което я поддържа. Те не са ценности на „джендърите“ срещу „добрите консерватори“.

И още нещо. Путин е срещу евроатлантическите ценности защото институцията, която ги въплощава – НАТО – е най-значимия страж срещу опитите на такива като него да унищожат свободата и да я заменят с репресивен режим от типа, с който той днес управлява Русия. Или какъвто я управляваше по времето на Съветския съюз. За Путин е много важно евроатлантическите ценности да бъдат изоставени. Тръмп да върне Америка обратно зад океана. Орбан, льо Пен, Салвини и всички адепти на крайнодесния популизъм (да не се бърка с демократичен консерватизъм) да ре-национализират Европа и да улеснят нейното подчинение на геополитическите апетити на възродените източни квази империи и диктаторски режими.

Тези, които говорят срещу евроатлантическите ценности са инструменти на диктатурата, а не на традицията, на християнството и на консерватизма. Ние можем да бъдем консерватори, но да сме решителни в защитата на общата ни свобода – която сме наследили от християнството, от традицията и от модерна Европа и Запада. Можем да бъдем либерали и глобалисти, но да отдаваме първенство на свободата като принцип на обществено устройство. Далеч не всички либерали – глобалисти пазят зорко свободата. Мнозина сред тях дадоха на Москва, на Пекин, да не изреждам всички мераклии за „многополюсен свят“, ресурсите да атакуват и подкопават системата на Запада за защита на свободата.

Евроатлантическите ценности са основата, върху която ние градим системата за защита на свободата. Аз съм преживял половината от живота си в обществена система на потисничество и отхвърляне на свободата. Хората, които споделят този мой житейски опит трудно ще повярват на кремълските сирени и подпяващите им западни полулисти, че атлантизмът и „джендър“ идеологията са едно и също. Не – лявото и дясното на Запад са израз на свободата, с която хората определят възгледите и действията си. Евроатлантизмът е общата основа от ценности, с която и леви, и десни съхраняват правото си да бъдат свободни. Ако някои от тях предават това право – значи са просто заслепени от тази манипулация, която се опитах да покажа с думите си по-горе.

Евроатлантизмът е нашият общ щит срещу диктатурата и агресията. Ако днес върху главите ни не падат бомби, ако домовете ни не се рушат и семействта ни не се насилват – както това става в Украйна вече шести месец, причината за това е една – тя се нарича НАТО и общност на евроатлантически ценности. Които няма да заменим срещу плитки манипулации, идващи от Изток.

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s