Фейсбук – общуване и цензура…

Фейсбук, 13 май 2022 г.

През последните десет дни бях блокиран от ФБ на три пъти като за два от тях причината бе съвсем невинна снимка, на която ФБ роботът бе „идентифицирал“ елементи, влизащи „в разрез с ценностите на общността“. След оспораване на санкцията от моя страна и след намеса на човешкия контролиращ фактор във ФБ блокадата бе вдигана. Третият път блокадата бе наложена заради текст – като не бе уточнено каква част на наратива влиза в конфликт с ценностите и общността.

Струва ми се, че ФБ системата за контрол се задъхва след началото на кремълската агресия в Украйна, която поляризира и радикализира българското общество – радикализация, която се споделя и от другите страни в големия регион на източна Европа. През последните месеци редовно потърпевши от цензурата на ФБ членове на общността се постараха да идентифицират кои са цензорите за България и къде се намират. Информацията – ако е истинна – не е никак утешителна. Ако статуквото на ФБ контрола върху българските участници се запази, имаме всички основания да прогнозираме изостряне на конфликтите между мениджмънта на компанията за България и местната участваща общност.

Може би радикализацията на общественото мнение в източната част на Европа е локален проблем за глобалната ФБ мрежа, но проблемите, с които се сблъскваме тук са по всяка вероятност доста представителни за нейното функциониране в глобалния свят. Предоставянето на контрола върху електронни цензори с намерение за частични корекции на блокиранията от служители – супервайзъри в общия случай изнервят в нарастваща прогресия дискусията и участниците в нея. Аз съм имал „щастието“ да се самоцензурирам през първите десетилетия на живота си и със съжаление трябва да установя, че понастоящем изпитвам същите неприятни емоции в опитите си да заобиколя цензорите на ФБ. Избрал съм да публикувам текстовете си във ФБ защото по този начин те най-бързо стигат до читателите ми, а връзката с тях освен това е и динамична и интерактивна. Не бих искал да се разделям с тези привилегии на публикуване във ФБ мрежата, но не съм готов да цензурирам системно съдържанието, което предлагам.

Мениджмънтът на ФБ би трябвало да чува „предупредителния звънец“, който изпраща бързото задминаване на Инстаграм от Тик Ток като преференциална социална мрежа за определени възрастови категории. Само преди 1-2 години Инстаграм (собственост на същата компания като ФБ) бе любимата мрежа на тийнейджърите – и в България, и по света. Днес Тик Ток уверено я изпреварва – може би поради по-адекватно съответствие на психологията и поколенческите навици на най-младите потребители. ФБ е мрежа на по-улегналите и по-„наративно“ ориентираните потребители. В България обаче тези „по-улегнали“ хора са по съвпадение и тези хора, които си спомнят „благините“ на комунистическата цензура отпреди три десетилетия. Засега те само се гневят на блокадите и не притежават алтернатива. Но при отворени пазарни отношения тази липса може да бъде само временна.

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s