Олигархия, енергия и пета колона

Фейсбук, 13 май 2022 г.

https://www.segabg.com/category-observer/biznesmeni-podsilvat-petata-kolona-na-putin?fbclid=IwAR0Quzsm5QNz2-mSwtdQNpBCXKArffCGuekxiTYuVcM3QEAjJDNSiQUU2U4

Тези бизнесмени са неразделна част от българския стопански и политически елит, чийто произход на 80-90 на сто е от редиците на „прогресивните сили“, инсталирани от сталинистката армия преди 80 години като колониална администрация на Съветския съюз в България. След 1989 г. този елит на комунистическата партия трансформира своята власт чрез „великата криминална революция“ и се оказа в ролята на посткомунистическа олигархия, функционираща в съхранена симбиоза с олигархията – „вертикалата на властта“ в Москва. Пъпната връв „бизнесмен – червено ченге“ е в основата на повечето от тези „бизнес CV-та“, чиито собственици днес вопият за Газпром и за руския нефт.

Така България успя да „съхрани“ своята пълна слугинска зависимост от Русия. Почти пълен руски монопол в енергетиката – в доставката на енергоизточници, опити за строителство на АЕЦ Белене с руски реактори, в осигуряването на „екстериториален“ статут на Лукоил, чието пристанище е неидентифицирана територия на границата на България. Структурна зависимост на върховете на политическата власт и на олигархичното корпоративно задкулисие от корупционното „подхранване“ чрез ключови руски енергийни корпорации в България. Инвестиране на част от свръхпечалбите на енергийния монопол в мащабна хибридна – пропагандна война на Кремъл срещу България при пълната пасивност на българската държава, чиято цел е отцепване на страната от нейния европейски избор и постепенно приобщаване към Евразия.

Шансът на България да ревизира тази унизителна зависимост на „най-верен сателит“ – и най-малодушен обект на руската имперска инвазия в източна Европа, се появи с мащабните санкции на ЕС и Запада срещу Кремъл и неговата агресия в Украйна. България днес се управлява от група хора, които не произлизат пряко от контекста на наследената от комунизма олигархична система на властта. Лекотата, с която те отказаха да плащат за газ в рубли – въпреки, че това бе нормалната реакция на московската арогантност – втрещи влъхвите на българската колониална прислуга на Москва. Румен Овчаров коментира спирането на газа от Газпром пребледнял – един вид невярващ, че това се случва. Кохорти от „политически лидери“, „бизнесмени“ и добре платени „експерти“ денонощно обясняват как ще се самоубием без руския нефт и газ.

Правителството, което ни управлява е най-нестабилната конфигурация на изпълнителна власт в страната от десетилетия насам. Макар и оглавено от група хора, за щастие непринадлежащи към колониалния контекст на посткомунистическа България, то е комбинация от типа „орел, рак и щука“, в която немаловажна роля играе партията на бившите комунисти, както и шоу програмата на влиятелни сарайски олигархични кръгове. Самите „лидери на промяната“ са пределно неопитни да се справят с дилемите на управлението, но макар и парадоксално – точно това им дава шанс и устрем да скъсат с наследството на руското колониално управление на България. Тези момчета просто не знаят какво гнездо от оси разтурят с опита си да прогонят руската арогантност от страната и държавата.

Предстои да слушаме още много горки плачове и оплаквания, скубане на коси на политици и бизнесмени, възмутени експерти и геополитически медийни влъхви, които ни обясняват, че прогонването на Газпром, вкарването на Лукоил „в пътя“ (тези не са плащали един лев данък откакто са тука) и заместването на руския енергиен монопол с нормална инфраструктура на диверсифицирани енергийни доставки, ще бъде „краят на България“. Че ни чака бедност, разпад, глад, криза… вие продължете… Всъщност няма нищо страшно. Прогонването на руската олигархия от България може да се окаже истинския Ден Първи в най-новата история на независима България, придобила шанс за бъдещето. Но няма да е лесно. Битката ще се води години наред и изходът от нея не е предначертан. Ако успеем да скъсаме пъпната връв на зависимост от имперска Москва, това ще означава пренареждане от основи на българската държава, стопанство и общество. Печелившите от настоящото статукво – и в София, и в Москва – трудно ще допуснат това. Но не е невъзможно. Героична Украйна ни дава шанс. От нас зависи дали ще го оползотворим.

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s