Защо неоевразийското черносотничество е сериозна заплаха за общественото съзнание в България?

Фейсбук, 16 май 2022 г.

https://epicenter.bg/article/Prof–Dimitar-Yonchev–Koalitsiyata-e-kato-Vancho-Izpravancho–Nestabilna–no-ne-pada/282142/11/0?fbclid=IwAR3fsGGQ0Ntci8rwv6y68zvQ186FPOkYOv776rI06Pk0QX1UNCCGWRO6Bhg

В продължение на три десетилетия по време на Студената война, Италия се управляваше от последователни коалиции – често съставени от трудно съвместими партии, които трябваше да обслужват една единствена приоритетна цел – да не допуснат комунистите на власт в националното правителство и да отворят „портите“ на Италия за съветско-болшевишко нахлуване.

Днес България се намира в съвсем аналогична ситуация, но трудно я осъзнава. Ние сме част от цивилизования свят – европейски, атлантически, демократичен – но руската пета колона в България успява с ударни темпове да наложи на значителен дял българи един светоглед, който няма общо с мировозрението на нормалните европейски хора. Гражданите на Европа споделят в своето голямо мнозинство една визия за света, която е зачената още през 1648 г. с подписването на Вестфалския мирен договор. Тази визия предполага отделните нации да се самоопределят и да да уважават взаимно своя суверенитет. През последния век към респекта към независимостта – суверенитета бе прибавено (без да е абсолютно задължително) изискването той да се упражнява – демократично – в съгласие с волята на гражданите.

Когато четете интервюто на Йончев по-долу вие ще се сблъскате с една съвършено различна визия за света. Тя произтича от две исторически предпоставки. Първо, светът се „движи“ от „велики сили“, които си съперничат и си сътрудничат, а останалите са длъжни да се подчиняват на това. Второ, светът се определя от едно фундаментално, почти мистично разделение, наречено „геополитическо“ – „геостратегическо“, в чиято основа са отвъд социални и отвъд исторични разделения между „власт на сушата“ и „власт на морето“. Има обаче и трето. То произтича от динамично развиващата се ретроградна идеология на Дугин – Путин в постсъветска Русия и това трето твърди, че Русия притежава някаква – пак изначално мистична – мисия да си съперничи, преди всичко с Америка и да я „изгони“ от Европа. Естествено – за да може Кремъл с кървави ръце и с мръсни крака да се настани на „мястото на Америка“ в Европа.

Цивилизованите хора – от двете страни на Атлантика – разбират, че не съществува никакво „право“ или „правило“ даващо на Америка карт бланш да присъства като фактор на сигурността в Европа. От 1945 г. насам Вашингтон участва в европейското уравнение на сигурността по една единствена причина – войнствено заявеното „право“ на Кремъл да управлява Европа. След като болшевишкия Кремъл рухна, голям брой наблюдатели и политици на Запад поискаха разпускането на НАТО, защото вече не съществува първопричината за създаването му – надвисналата заплаха за съветска агресия на Запад.

Тогава новите елити в източна и централна Европа изпратиха сигнал за тревога: „Чакайте малко! Днес (през 90-те) Русия е слаба и принудено демократична, но слабост Руската империя е преживявала нееднократно. След което отново се е изправяла „на крака“ и е тръгвала да завладява всички нас. Искаме членство в НАТО – гаранция за сигурността ни!“ Много либерални гласове от Запад възмутено се извисиха – „Стига с вашите постсъветски кошмари! Дайте да интегрираме Русия!“ Хубаво – интегрирайте я! С две думи – днес стигнахме дотам, докъдето източноевропейците предупреждаваха, преди да бъдат приети – слава Богу – в НАТО.

От 90-те години насам в Русия зрее новата ретроградна – черносотническа идеология и политическа конструкция, призвана да изправи отново Кремъл в съперничество за контрол върху Европа и други части на света – отново в битка със Запада. В Москва знаят, че не е препоръчително да си съперничат с Китай – с европейските демократи е по-лесно и по-приятно. Защото са „принципно глупави“ – демократи, които се държат добре с нас и ни прощават какво ли не.Ние ще накажем лесно тези глупци. Само трябва да изгоним американците от Европа…

Очевидна е неадекватността на тази идеология – и политика на Путинизма – Дугинизма. Но тази неадекватност засилва опасностите, идващи от нея, а не ги намалява. Разбира се, една Русия – с примитивната си икономика, която доскоро бе с размера на испанската (сега става по-малка), с демографските си проблеми, с примитивната си авторитарна система на управление – не може да бъде сериозна заплаха за свободния свят. Но може да бъде – и е сериозна заплаха за България. Където от 10-15 години върви целенасочена социализация на големи части от българското общество – младежи, военни, (руско)националистически ориентирани групи, недоволни от статуквото – към мирогледа на Дугинизма – Путинизма. Този мироглед се преподава в българските военни училища и в редица университети. Той кънти ежедневно от националните медии. Крещи от стотици бългороезични путинистки сайтове и медии в интернет.

Ако Путинизмът – Дугинизмът бъде допуснат на власт в България, това ще бъде последния свободен избор на българското общество преди то да бъде сателитизирано под „геополитическата мъдрост“ на йончевци, чуковци, вацевци и волгиновци. Днес те вият като линейки за това, че нямали „свобода на словото“ да тровят съзнанието на българските граждани безнаказано – само защото започнаха да срещат отпор, най-после, след десетилетие и половина бясна хибридна кампания в българското общество. Затова твърдя – българите трябва да разберат, че изрожденци, соцкомунисти и радевояневисти НЕ БИВА да управляват България. Поне докато човеконенавистния режим в Кремъл и неговите идеолози не изядат полагаемия им се „геополитически“ шамар от Украйна и останалата част от свободния свят, който да ги върне в реалността. Не в Дугиновата „евразийска реалност“, а във физическата реалност – в която Америка, Европа и други страни притежават доста повече ресурси и възможности, отколкото натрупалата ядрени ракети бензиностанция-диктатура в Кремъл. Защото ако България за пореден път повярва на московските сирени – връщане назад едва ли ще има. След 1944 г. бе унищожена българската държава и голяма част от потенциала на българското общество. Кремълското варварство ще ни заличи окончателно от картата на света, ако получи още един шанс да опита.

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s