Кремълският режим и царството на лъжата

Фейсбук, 26 април 2022 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11444012?fbclid=IwAR3QFvRJ4tmwL61fon0AO3Q19jDBctVRG9uRZQq98YHZ_x7fkKmEyKuDKXw

Хипотезата за Путин като „агент на ЦРУ“ е интригуваща, но съвсем невероятна. Всички поражения, които един професионален чужд агент на ключова и висока позиция, би могъл да нанесе на своята страна, в случая с Путин са нанесени по съвсем различни причини. Накратко – проблемите, с които се сблъскват Русия и режимът в Кремъл с агресията в Украйна, се дължат на две основни причини, на два основни порока, които са проникнали до корените руската държава и общество. Това са лъжата и кражбата.

Живял съм за кратко в Русия и едно от нещата, които ми направиха най-силно впечатление е повсеместната сколонност да се лъже – с повод и без повод, по „работа“ и за удоволствие. Може да се каже, че лъжата е любимият руски национален спорт – дори преди кражбата и хокея… Причината за това не е генетична, а е свързана с с една основна културно-антропологична особеност на руската история. През цялата своя история Русия е била управлявана от безмилостни, централистично-йерархични диктаторски режими – отгоре до долу. Едно от важните условия за оцеляване в репресивна среда е изкуството да се лъже. Не е възможно да живееш що годе нормално в социална среда, изградена с основната цел да те експлоатира и да те репресира. Робът – или крепостният – не може да оцелее без да лъже, без да се крие, без да шикалкави, без да предизвиква съжаление и снизхождение.

Когато лъжата е основен инструмент за подреждане на живота, човек постепенно формира в себе си и около себе си едно вторично – превръщащо се в основно битие, играещо ролята на всеобщо алиби за дребните (или по-едри) хитрости, които е принуден всекидневно да упражнява. Това битие обраства с една верига на целокупна лъжа. Веднъж излъгал, налага ти се да подредиш цялостното си битие около тази лъжа, за да не изглежда тя като съшита с бели конци. Излъгал ли си за А, налага се да излъжеш и за Б, и за В, да излъжеш за цялата азбука за да подредиш лъжливата картина като поне донякъде достоверна. В един момент господарят те хваща, наказва те и с насинени задни части те полага на коравата земя на истината… Която ти пак трябва постепенно да постелиш с новата серия лъжи за да направиш нещастния си живот достатъчно приемлив.

Деветата Божия заповед „не лъжи“ не е предназначена само да охранява другите от последствията на твоите лъжи. Тази заповед е основно предусловие за свободата, за твоята свобода. Не можеш да бъдеш свободен човек, ако не мислиш, не говориш и не действаш по законите на истината. „Истината ще ви направи свободни“ – това е дълбока, много дълбока истина. Истината ни прави свободни не само защото предпазваме другите от лъжата, а защото предпазваме самите себе си от илюзорния свят на изкривеното от измислицата битие. Свободата си можеш да поискаш само с аргументите на истината. Нито една лъжа не може да те направи свободен, защото веднъж изречена тя те „закрепостява“ към служба в услуга на един измислен свят.

Властовата роля в йерархията на диктатурата не може да се защити ефективно без лъжата. Употребата на властта в авторитарната йерархия е приоритет на лъжещия човек. На диктатора, който лъже поданиците си, че в скоро време ще заживеят в доволство и насита. На помощниците на диктатора, които чрез лъжа придобиват максимално въможните парчета от властта, откъснати от неговата първенстваща – височайша воля. На слугите, които претендират да са лоялни и усърдни докато си отварят чрез лъжа свои собствени пространства на властови контрол и облагодетелстване. Йерархията на диктатурата е йерархия на лъжата. Колкото по-високо стоиш, толкова по на едро лъжеш. Защото лъжейки, можеш да получиш повече, отколкото правилата на йерархията са предвидили за теб и ролята, която изпълняваш.

Тук идваме до необходимата връзка на лъжата с кражбата. Няма как да придобиеш повече – власт, пари или престиж – ако не употребяваш ефективно лъжата, за да вземеш повече, отколкото е предвидено. Който лъже – краде. А който краде няма начин да не лъже. И нека се спуснем от абстракциите на йерархичния авторитаризъм до конкретиката на кремълската агресия в Украйна. Поредица чиновници и генерали са говорили на Путин суперлативи за развитието на секторите, за които отговарят. Цацата е станала кит, а самоослепилият се самодържец се е лишил от възможността да установи тази разлика в размера, защото ако внезапно би прогледнал, то той би трябвало да разгони шайката около себе си с камшика. Самият самодържец е предпочитал да се преструва, че вярва на придворните си, защото и той, както и останалите дължи своята власт и благоденствие на същия тип лъжа, която поддържа статута на неговата свита.

Единият генерал е докладвал, че армията е в блестящо състояние, въпреки, че е знаел, че той собственоръчно е откраднал половината нафта за бронирания автопарк. Другата половина би трябвало да се окаже достатъчна в условията на традиционното презапасяване… Само че другата половина е открадната от другия генерал. Така е и с двигателите, и с резервните части… Докладвали са, че Украйна е примирена със съдбата си отново да попадне под управлението на Москва, въпреки че са знаели обективния факт – украинците се готвят за отбрана и са с висок боен дух. Защо са лъгали тогава? Ами защото са се изкушили да крадат от войната, където възможностите са много повече, отколкото в условията на мира.

Лъгали са самодържеца, че страната и армията са готови за победоносна война. Лъгали са войничетата, че отиват на учение. Лъгали са колеги и съграждани, че Европа е срината в порок и безсилие, че Америка се управлява от безпомощен старец, че нищо друго освен поредни беззъби санкции няма да направи „загнилият Запад“. Лъгали са, че имат нови оръжия, с които могат да сринат безпомощния пред руската мощ околен свят. Лъгали са… Лъгали са… Докато и те, и самодържецът са изпаднали в наркотичната еуфория на целенасочено създадения за властова употреба лъжовен, илюзорен свят. Свят, в който можеш да крадеш, да подчиняваш, да репресираш – истината и реално живеещите в плът и кръв хора, които управляваш. Лъжата е властова илюзия за перпетуум мобиле. Докато илюзорният свят не рухне. Докато Украйна не се изправи за да се защити. Докато Европа не разбере очевадно, че да флиртуваш с Путин докато той те изнудва е колективно самоубийство.

И най-способният и професионален агент на ЦРУ не може да причини такава всеобща щета, каквато причинява системата на лъжата – инструмент на кражбата. Двата любими спорта на постсъветската авторитарна олигархия, подредила ги на почетните места в Путиновата „вертикала на властта“. Волю – неволю идва часът на истината. Истината е горчива, но неизбежна. Тя е шансът да се освободиш. Дори да си затънал до гушата в лъжа. Само че за диктатора е късно да се освободи. Сметката, която се е натрупала за плащане е не само в пари и власт. На тази сметка вече тежи прекалено много страдание и кръв – кръв на невинни хора. Лъжата и кражбата са достигнали своя апогей – безчовечността.

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s