„Краят на либерализма“ и великодържавното самообразование на околопрезидентския генералитет

Фейсбук, 26 март 2022 г.

https://faktor.bg/bg/articles/stefan-yanev-napadna-premiera-kabinetat-na-petkov-ne-e-otbor-ne-e-natsionalno-otgovoren

Стефан Янев: „…Лайт мотива на това, което правим е, че има криза в политическото представителство, проблем не само в България. То е на базата на края на историята на либерализма, който в момента е в криза.“

Би било любопитно да разберем по какви източници Янев прави този категоричен извод за „края на либерализма“. За кой по-точно „либерализъм“ става дума и за какъв тип политическо представителство говори Янев, при положение, че либерализмът (либералната демокрация?) се оказва на края си… Любопитно е, но не чак дотам. В продължение на повече от две десетилетия офицерите от Българската армия, а също и от службите за сигурност оживено четат, коментират и възприемат света през призмата на определени идеи, които идват от постсъветска Русия. Най-популярни сред тях са възгледите на неоевразиеца Ал. Дугин, които стоят в основата на възродения руски великодържавен империализъм.

Не ми е известно на какво ниво се преподават обществените дисциплини във висшите военни училища през този период и до каква степен изобщо в армията се обръща внимание на формирането на мирогледа на офицерството. България е член на НАТО, на ЕС и тези организации нямат официални идеологически доктрини, но се формират на основата на определена ценностна система. Наблюденията ми са, че тази ценностна система твърде повърхностно се отразява в интелектуалните занятия на БА и поради това алтернативните потоци геополитическа теория на великоимперска основа са толкова популярни и предпочитани от офицерския състав.

Така манталитетът на немалка общност български офицери – включително на високи позиции – отразява статута на българската принадлежност към НАТО едва ли не като временно състояние, като „командировка“ на душевно чуждо място. Путинистките доктрини, споделяни с интерес от редица български офицери убедено твърдят – в допълнение, че НАТО ще се разпадне, че Западът отива към пълен крах и т.н. Системната и добре канализирана руска пропаганда, насочена към българското офицерство е интегрална част от хибридната война, която Москва води срещу България. Няма логика стотици медии да бълват денонощно великодържавна пропаганда, насочена към българското общество, а офицерството – най-важната част от системата за национална сигурност – да бъде оставено без идеологическа индоктринация в полза на Русия.

Затова, не се сърдете, че хора като Янев – и не само той, а много други, в МО, в президентството и службите за сигурност – чакат търпеливо „края на либерализма“ и края на Запада, за да се случи обещаното от Дугин и Путин „завръщане“ на „братушките“ в „родния дом“ на великодържавното имперско подчинение. Ако България иска да има държава, тя ще трябва да положи усилия тази държава да се формира и защитава от хора, които са образовани по въпроса какво представлява българския национален интерес и как трябва той да бъде защитаван. Не може да дадеш офицерството си на „интелектуална изполица“ на Путин и на Дугин и да очакваш то да взима решителни и категорични решения за ограничаване следствията на великодържавната агресия върху България, за оказване на помощ на пряката жертва на тази агресия – Украйна, и да бъде непоколебим защитник на българската национална независимост – срещу продължаващите опити за сателитизация на страната в една нова „велика империя“ на Кремъл.

Някой би казал – хубаво говориш за независимост от Кремъл, защо не говориш за независимост от Вашингтон и от Брюксел? Хубав въпрос! И следваща тема на интерпретация. Тук мога само и аз на свой ред да попитам. Кой взима годишно между 1-2 милиарда Евро колониален данък от България чрез изкуствено поддържан енергиен монопол? Колко бизнеси – значими стопански проекти има Америка в България? Колко – Русия? Каква сума пари от структурните фондове на ЕС годишно се вливат в българската икономика? Колко пари идват от Русия – ако не броим трохите от енергийния монопол, които се инвестират в масова пропаганда и манипулация на българска територия? Въпросите ще продължават. Прекалено много мълчахме и слушахме дълбокомъдрените геополитически прозрения на локалните адепти на великодържавния Дугин и подобните му. Днес и занапред ще питаме – и също ще говорим.

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s