Алтернатива ли е „партията на чалгизирания народ“?

Фейсбук, 17 юли 2021 г.

Радвам се, че вече всички са наясно какво представлява „алтернативата“, която ни предлагат политическите технолози на олигархичната система в лицето на партията на чалгизирания народ. В името на истината трябва да припомним, че същността на тази партия (определена от интелекта и културата на водещите я фигури) никога не е била тайна за никого. Тази същност обаче бе обект на определена „революционна амнезия“, която приемаше за даденост, че чалгарската простотия е по-малкото зло от завареното властово статукво, срещу което се води протеста от една година насам. През тази година бях един от хората, които напомняха, че тази „даденост“ далеч не е очевидна. Че това, което се развива пред очите ни е не само легитимен граждански проитест срещу системата на арогантния грабеж – нещо, което не подлежи на оспорване, защото е очевидно. Но че зад легитимния граждански протест протича процес на „премерване на силите“ между олигархични кръгове – на власт и в немилост, които водят борба на живот и смърт за преразпределяне на националното богатство и за контрол върху държавните инструменти за неговото ограбване. Ако бяхме постигнали минимално съгласие по този въпрос – да видим и легитимността на протеста, и заплахите, идващи от войната между олигархичните кръгове – можехме да работим и да договорим адекватна стратегия за постигане на максимален ефект от протеста, стратегия на гъвкаво реагиране и въздействие върху тези фактори на държавната власт и олигархичноото задкулисие, които по принцип отказват да се съобразяват с нас като граждани.

За съжаление не можахме да постигнем такова съгласие. „Революционерите“ бяха решили каква промяна ще им бъде достатъчна, президентът Радев прецени, че ще му бъде достатъчна и на него, светлите млади лица в началото на протеста постепенно бяха заменени с фигури на озлобени хора, които тръгнаха да отмъщават за озлочестеното си битие на тези, които им бяха посочени от шепа „лидери“ – най-вече лобисти на този и на онзи. В резултат протестът постигна непосредствената си цел – премахването на ГЕРБ от власт. Крайно време беше ГЕРБ да слезе от власт. Мисля обаче, че постигането на тази цел бе възможно и с по-малко щети. Най-вече – бе възможно да бъде постигната и без вдигането на вълната на гражданското недоволство на тази чалга партия, която по време на протеста се скатаваше по заповед на технолозите си, а след протеста излезе успешно да събере каймака. Сега сме тук – на фазата на обиране на каймака. И вече всички виждат откровено – без амнезия – кого сме си причинили като сме тръгнали на поход „срещу“ без ни най-малка идея в името на какво бъдещо състояние – конкретно и разумно – протестираме.

Станалото – станало. Ако днес казваме А, трябва по-бързичко да кажем Б. Да осъзнаем и да си признаем, че някои от идеологемите, на които служихме и служим са заблуда, която ни води в кошарата на брутално олигархично управление в чалга формат. Няма „партии на протеста“ – въпреки, че има партии на статуквото. Реформистките сили – партии, групи, лидери – трябва бързичко да седнат и да помислят за минимално болезнената стратегия за измъкването на обществото и държавата от състояние „от трън на глог – че по-висок (дълъг)“. Има определени достижения на българската политическа система от последните 30 години, които не могат да бъдат жертвани – те трябва да бъдат категорично защитени. На дневен ред е поставянето на ясни условия за национално споразумение по най-малък общ знаменател от „червени линии“, които не могат да бъдат пресичани – ама от никого! Има необходими стъпки на управление, които трябва да бъдат предприети отвъд партизанската игра „аз сега ще те науча тебе…“

Чувам въпроса – ами ГЕРБ? Не е необходимо да се помирявате с ГЕРБ, да се съюзявате с Радев, да се споразумявате с тези, с които сте в съперничество. Направете минималното – на този етап. Защитете нормите и процедурите на институционално политическо поведение в България. Ами че следващият път проектокабинетът на победителите може да ви бъде представен от „Магаданс“ или от някой друг в още по-произволен формат. Може някой да излезе от WC и да ви прочете списъка пред вратата. Зная, че се ядосвате, защото по този начин ви се показва, че „новият политик“ не ви „бръсне за слива“. Повярвайте ми, това не е проблем. Проблемът е, че полит-технолозите му не ни бръснат за слива – ни нас, ни държавата ни, ни процедурите й, които ни пазят от произвол. Те сега тестват докъде могат да стигнат в изпразването й от съдържание на тази държава, която я няма – напълно и необратимо изпразване от съдържание. Хич не ме интересува за кого сте и против кого сте. Аз също не съм симпатизант на ГЕРБ – колкото и на някои от вас да не ви се вярва. Мисля, че днес трябва да защитим българската демократична държава от по-нататъшен произвол, който се готви да й упражни олигархичната мафия. Няма да е лесно. Няма да е бързо. Само че – вие виждате ли някакъв друг изход? Освен да заиграете Тайсън кючек? Седем-осем и ще сте в капана. Не защото чалга политиката е много стратегическа. А защото тези, които й дърпат конците добре познават всички ни и знаят как за пореден път да ни измамят. Внимавайте, може да се окаже за последен път!

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s