Блокада?

През последните 15 години публикувам моите текстове почти без изключение във ФБ. По-сериозните аналитични текстове публикувам в блога ми – ognyanminchev.wordpress.com – и след това ги поставям с линк на моята ФБ страница. През тези години не съм имал проблеми с операторите на ФБ – може би съм имал късмет, или просто съм се старал да спазвам определени етични правила на публичното слово. Преди няколко дни за първи път бях блокиран за 24 часа от ФБ под претекста „слово на омразата“. Тъй като не практикувам „слово на омразата“ и защото зная какво съдържание стана предмет на 24 часовата забрана, давам си ясна сметка, че текстът е рапортуван от тролове на една от криминалните групировки, борещи се за политическата власт в България понастоящем.

В продължение на почти 40 годишната си професионална дейност като социален и политически изследовател съм създал както собствени критерии за етика на публично говорене, така и определени умения за избягване на цензура и за потискане на изкушението за автоцензура. Освен всичко друго, първото десетилетие на професионалния ми живот премина в условията на цензура, налагана от комунистическия режим. Ще бъда откровен – не смятам да се връщам към ограниченията и самоограниченията на езоповския език от моята младост. Не желая да се разделям с чувството си за хумор, не желая да се съобразявам с онлайн слугинажа на олигархичните мафиоти, превзели страната ми и българската държава. Не желая и да понасям произвол от „блокиране“, причинено от троловете на мафиотския ъндъргаунд в България.

Ще продължа да пиша и да публикувам във ФБ текстове, които са относително „безопасни“ – езиково и по съдържание, за да не привличат вниманието на троловете и цензорите на задкулисието. По-пиперливите и актуални коментари ще публикувам в блога си – ognyanminchev.wordpress.com – и ще поставям линковете на страницата ми във ФБ. Ако и това доведе до санкции на „блокиране“ – тези сред моите приятели, които желаят, биха могли да препубликуват тези линкове на своите страници. Не се притеснявайте, че това може да ограничи нечия свобода – моята или на тези, които четат текстовете ми. Свободата е състояние на духа, а не режим на ползване на публични ресурси с разрешението на властта.

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s