За Сарайските корени на партията „Има такъв народ“…

Близките връзки между Сарая и Слави са обект на активни слухове от години. Сега ни предстои да разберем доколко и по какъв начин тези слухове са достоверни. На изборите вчера ДПС се представи доста скромно – с малко над 300 хил. гласа. Подобен бе резултатът и преди 4 години, когато срещу Сарая бе застанала партията ДОСТ на Лютви Местан, позваща се със силната поддръжка на Анкара. Днес тази партия практически не съществува, а ДПС е единствения – сред етническите партии – получател на гласовете на българските турци и мюсюлмани. Кое определя този скромен резултат на изборите от 04.04.? Според някои наблюдатели причината се крие в динамичната емиграция от смесените райони към западна Европа и тяхното обезлюдяване. Това е възможен отговор, но той не ни дава достатъчно пълна картина на случващото се. Защото отсъствието на хората от избирателния списък в избирателните секции на смесените региони никога не е представлявало пречка те да бъдат преброени като „гласували“. В тези избирателни секции обикновено няма представители на други партии освен ДПС- или такива представители присъстват номинално… Така в края на изборния ден бюлетините за целия списъчен състав избиратели се оказват надлежно пуснати и преброени в избирателната урна и протокол. Да не би нещо да се е променило напоследък, което да осуети провеждането на тази утвърдена процедура…?

Едва ли… В навечерието на вчерашните избори доста упорито се твърдеше, че ДПС подготвя впечатляващо и пълноценно завръщане на политическата сцена след повече от десетилетие неформално „бизнес партньорство“ с управляващата ГЕРБ. Ако подобно завръщане наистина е било планирано, то неговият резултат е доста скромен и не особено впечатляващ. Но, да не избързваме с оценките – все пак са минали по-малко от 24 часа след затварянето на избирателните урни… Освен като чисто физическо действие, завръщането може да има и различен – метафоричен смисъл. Възможно ли е Сараят да се завръща през впечатляващата победа на партията на Слави след дълъг подготвителен период на фактическо неформално и плодотворно сътрудничество между тях? Защо да е невъзможно. Близките връзки би могло да са факт от повече от две десетилетия – например през свързаността както на Сарая, така и на гологлавия водещ с легендата „Мултигруп“ през 90-те години. Тези връзки могат да бъдат резултат и на едно продължително лично приятелство, лична почит, патронаж… Те могат да преминават и през един добре разработен и осмислен съвместен интерес. Видни социолози и PR-и биха могли да работят и за единия, и за другия – чува се, че го правят…

Вече повече от десетилетие ДПС е политическата партия и икономическия кръг, които са избрани за най-близък политически партньор на олигархичното задкулисие в България. През 90-те години изборът беше в полза на БСП – по обясними причини. Но БСП се провали многократно във властта, а с това застраши и контрола на посткомунистическата олигархия върху връзката между икономиката и решенията на публичните институции в страната. През 2001 г. бе направен нов избор за политически представител на олигархията във властта – царската партия НДСВ. Царят обаче танцува под прожекторите твърде кратко и премина в режим на глухо политическо доизживяване в тройната коалиция след 2005 г. По една или друга причина наследилия го на върха на популистката политика лидер на ГЕРБ не можа да получи пълното доверие на олигархичното задкулисие. Причините за това са обект на допълнително размишление. Форматът на олигархичен контрол, който се наложи след 2009 г. бе в тандема между Сарая и ГЕРБ, като ролите на двамата партньори бяха специфицирани. ГЕРБ играеше ролята на публичния агент на олигархичната власт, а Сараят – ролята на задкулисен посредник. По-важната роля без съмнение бе втората – ролята на Сарая. През 2013 г. моделът блокира, а Борисов бе немилостиво свален от власт с режисирани улични безредици. Поради провала на набързо скроената алтернатива – екпериментът „Орешарски“ – Бойко Борисов успя да върне доверието къ,м себе си и към ГЕРБ след пролетта на 2014 г. И така – до лятото на 2020 г.

Протестите от миналото лято избухнаха след сензационни разкрития за „чекмеджето“, „Мата Хари“, телефонни записи и поредица допълнителни пикантни детайли, които в страна като България никога не се появяват на повърхността случайно. Проблемите на премиера изглеждаха естествен резултат от изострилите се битки в задкулисието между няколко от най-крупните му фигури и неговата публична намеса в част от тях. Протестите докараха Борисов до ръба на поредното решение да се оттегли – както през 2013-та и 2016-та г. Но нещо невидимо на пръв поглед го накара да се откаже. Някой го отказа… В този контекст ДПС се държеше публично като умерена опозиция – както на премиера, така и на президента. В действителност политическата криза постави Сарая в позиция на необходимост да избира – дали продължава с подкрепата си за модела на сътрудничество с ГЕРБ, който влезе в дълбока криза, или работи за създаването на нов модел. Решението по всяка вероятност бе да се подкрепи властта на ГЕРБ в краткосрочен план и да се работи за нов модел на връзка между задкулисието и публичната сцена в средносрочен план. Хоризонтът на планиране бе редовните избори през пролетта на 2021 г.

На тези редовни избори партията на Слави зае почетното място на втора политическа сила. Каква е ролята на Сарая за това? Какъв е планът на Сарая за реализация на предстоящия политически мандат? Ще се окаже ли партията на Слави обикновен инженерингов проект на задкулисието през Сарая за контрол върху политическата сцена, или тази партия ще успее да заеме по-автономно свое място в уникалната ситуация, която й дава толкова много възможности за политическо бъдеще?

Протестите от миналото лято поискаха насгтойчиво оставката на Бойко Борисов и на главния прокурор Гешев. Сараят се отърва с лека уплаха… Отърва се с „Росенец“ – една добре осъществена акция на ДБ, която бе оставена в изолация… Сега Сараят сигурно е решил как да продължи да играе своята роля – по всяка вероятност пак главната роля. Дали да подкрепи „уморения кон“ ГЕРБ със свежата сила на „Има такъв народ“, или да изиграе алтернативен ход с президента Радев при подкрепа на новия силен играч – партията на Слави? Сараят е силен играч, но дори и той не може да вземе това решение сам. Сигурно от доста места му помагат…

341Valya Bozhilova, Orlin Borislavov и 339 други6 коментара93 споделянияХаресванеКоментарСподеляне

Реклама

Вашият коментар

Filed under Uncategorized

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s